Scurt istoric – 50 de ani

Misionarea oraşului Petroşani a fost făcută încă înainte de 1956, de către fraţi din bisericile din zonă (Lupeni, Petrila, Aninoasa), precum şi de alţii care s-au stabilit în oraşul Petroşani, venind din alte localităţi. Data de înfiinţare a Bisericii Baptiste din Petroşani este 24 iunie 1956, când devine persoană juridică cu 31 de membri.

Primul botez, cu 8 persoane, a avut loc în 10 august 1958. La sfârşitul anilor ’50 Biserica Baptistă din Petroşani ajunsese la 70 de membri. La începutul anilor ’80 existau peste 100 de credincioşi baptişti în Petroşani, iar în prezent comunitatea baptistă are 145 de membri.

În primii ani biserica a avut ca lider pe Teodor Herlo, care a continuat să fie în conducerea bisericii şi alături de majoritatea păstorilor bisericii de-a lungul timpului: Gheorghe Luca, Ioan Ilieş, Teodor Cenuşe, Buny Cocar, Ionel Lazăr, Cornel Ardelean, Dănuţ Vrăncilă, Sebastian Pădurean.

O dată cu anii ’60, în comunitatea baptistă s-au dezvoltat forme creative de închinare. Corul înfiinţat încă din 1957 (dirijor Ion Crăiniceanu) îşi continuă activitatea pînă în ziua de astăzi, sub conducerea unor dirijori din generaţii diferite: Ionică Avram, Daniel Cristea, Beniamin Cristea, Cornel Marici, Nataşa Amariei.

Tot în anii ’60 orchestra bisericii a avut un rol specific în închinarea publică, sub bagheta unor conducători muzicali din familia Cristea, dar mai ales a lui Vasile Maroşan, acesta contribuind decisiv la dezvoltarea aptitudinilor muzicale ale tinerelor generaţii, care au înmulţit numărul membrilor formaţiei.

Anii ’70 marchează organizarea tineretului în jurul unor lideri precum Emil Cristea, Newton Amegbey – un tânăr de culoare din Ghana venit la studii la Institutul de Mine, Istvan Kovacs – un alt tânar, din judeţul Covasna, venit la studii. Aceşti tineri şi alţi studenţi prezenţi în biserică pe perioada studiilor au contribuit la consolidarea unui spirit tineresc în comunitatea baptistă din oraşul minier.

De asemenea, în anii ’70 au avut loc primele ordinări de păstori în cadrul comunităţii – Ioan Ilieş în 1971 şi Buny Cocar în 1978. Alte ordinări de slujitori eclesiali au avut loc în:

1990 – Dănuţ Vrăncilă (pastor)
1997 – Sebastian Pădureanu (pastor)
1992 – Emanoil Căprar (prezbiter)
1983 – Daniel Cristea (diacon)
1992 – Eugen Cristea (diacon)

De-a lungul anilor, Biserica Baptistă din Petroşani a stabilit relaţii frăţeşti cu celelalte biserici din judeţul Hunedoara, mai ales cele din Valea Jiului. Au avut loc numeroase întâlniri între baptiştii din aceste biserici prilejuite de diferite ocazii, precum: nunţi, botezuri, înmormântări, ordinări, evanghelizări, deschideri de noi biserici, concursuri pe teme biblice, excursii, conferinţe, misiune etc.

Primul local al Bisericii Baptiste din Petroşani a fost pe strada Aurel Vlaicu nr. 3, fiind inaugurat în 1957. De-a lungul timpului, clădirea bisericii a fost mărită prin achiziţionarea treptată a încă 3 camere. În 1996, la 40 de ani de la înfiinţarea bisericii, s-a inaugurat actualul local, construit în anii ’90 cu ajutorul unor fonduri oferite de câteva biserici din Anglia.

(Scurt istoric alcătuit de Eugen şi Alin Cristea, 24 iunie 2006)

4 răspunsuri la Scurt istoric – 50 de ani

 1. Timotei Caprar zice:

  Alin mi-am amintit acum de frumoasele colinzi de craciun cu Emil Cristea si toti ai casei, apoi de vestita orchestra din Petrosani mai bine organizata pe atunci decat cea din Constanta,…daca ai poze sau inregistrari m-as bucura….. Amintiri avem cu noi totdeauna …,
  Cu bine TEIU

 2. Simona zice:

  „lutul din care e făcut sufletul meu e impregnat cu “cărbune” de Valea Jiului”

  Si uite-asa, hop si eu! Am plecat din Petrosani in ’83, la varsta de 18 ani, fara sa stiu astfel de lucruri legate de orasul meu. Am fost un vajnic pionier si un vajnic UTC-ist, si singurul lucru pe care il stiam atunci despre Dumnezeu era doar rugaciunea copilului catre sfantul Anton, pe care strabunica mea din Colonie ma punea sa o citesc seara inainte de culcare. Am calatorit mult dupa ce am plecat din Petrosani: Bucuresti, Bacau, Sibiu si acum Oradea. Aici L-am descoperit pe Dumnezeul cel Viu si Adevarat, aici m-am casatorit, aici am invatat ce inseamna sa fi viu. Aici Domnul meu mi-a aratat maretia sa.

  Alin,
  Nu mi-am putut opri cele cateva picaturi de lacrimi nostalgice incarcate cu negru de fum, precum perdelele copilariei mele din blocul de pe Viitorului. Intrasem pe blogul tau fara sa stiu ca voi pati aceasta intamplare. Intrasem de fapt pentru altceva.
  Am o marturie despre una din minunile pe care Isus Hristos le-a facut in viata mea. Si doresc ca ea sa ajunga la inimile celor care au nevoie de mangaiere si nadejde. http://www.alcoolism.info este blogul in care marturisesc. Este inca in lucru, dar i-a venit sorocul sa fie promovat. Si am nevoie si de ajutorul tau. Daca crezi ca cele scrise in el trebuie sa ajunga in lume, mai ales la inimile celor care inca nu-l cunosc pe Isus, te rog sa postezi link-ul sau bannerul blogului pe blogul sau blogurile tale. Un comentariu, ar ajuta si el. Restul se afla in mana Sa.
  Iti multumesc si „Noroc bun”!
  Cer, in numele lui Isus Cristos, Domnul nostru, multime de binecuvantari in viata si in lucrarea ta!

 3. Pingback: La mulți ani, Dănuț Vrăncilă « Romania Evanghelica

 4. Caprar Emanoil zice:

  Aline,iti multumim in Numele DOMNULUI ISUS,ca ai scris acest istoric.Nu vom uita unde ne;am nascut ,am crescut in frica Domnului .Slavim pe Domnul pentru parintii nostrii si inaintasii credintei noastre. Felicitari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s